Min vardag - Philip Hellström

Publicerad: 25 november, 2020

Man kan säga att Philip Hellström, IRG TV-inspektion och ny medlem av intressegruppen för STVF, är uppvuxen i branschen. Han brinner för kvalitet och inspireras av att få jobba med världens viktigaste livsmedel - vatten.

- Min far startade firman, IRG Rörinspektion, 2001 och jag har varit med på det ena eller andra sättet sedan 2003. Även om det dröjde tills 2007 innan jag först utbildade mig officiellt till rörinspektör och fick min licens. Från början var det snudd på svartvita röråls-kameror som fanns tillgängligt och enbart protokoll som fylldes i med papper och penna, tillsammans med mikrofon till VHS. 

- Ganska tidigt så gick far över till cd-skivor från de gamla VHS-kassetterna och skapade egna protokoll i html. Att hjälpa till med att klippa ner analoga filmerna, kontrollera och föra över protokollen till excel och länka filmerna till html-spots på de egengjorda ritningar och kartunderlag vi gjorde, det var det allra första jag fick göra  på kvällar och helger. 

Det var alltså så han först fick sin första kontakt med branschen. 

- Alla som jobbar med att filma rör, vet ju hur kul det är att plöja igenom andras filmade ledningar. Men jag tyckte det var helt otroligt häftigt. Detta var alltså innan de professionella inspektionsprogrammen fanns på marknaden. Idag jobbar vi med de flesta större programmen som finns i landet, så som WinCan, Pipex och Ikas.

- Jag har nog jobbat med de flesta olika sorters filmning som går att koppla till våra handböcker vi använder oss utav idag T25, P91, P93 och P103. 2009 köpte vi och fick den första utbildningen av vår första deformationskontrollsutrustning i form av en svep-laser. Där och då var vi först in på marknaden av de svenska entreprenörsföretagen med att börja mäta deformation med laser. I början av tiden med deformationsmätningen så fick vi färre och färre besiktningsjobb. Och de jobben vi fick behövde vi tyvärr rapportera in extremt mycket och stora deformationer. Alla anläggningsfirmor var inte helt bekväma med att vi skulle börja kontrollera att rören som lades även var runda, inte bara låg i rätt fall. Men med takt på att det skrevs in i fler och fler upphandlingar att besiktningar skulle utföras enligt P91 och P93 så besiktades allt fler plaströr med deformationskontroll här på västkusten. 

- Om vi för 10 år sedan hade 8 av 10 ledningar med deformationer, så mäter vi kanske idag att 1 av 20 ledningar har en för stor deformation. Och samma positiva utveckling har jag fått se på riktningsavvikelser (profilmätning) under de här åren. Idag när jag ser tillbaka på det så är jag extremt stolt. Stolt över att jag anser att tack vare bland annat den kontrollen, så har branschen tagit steg i rätt helt riktning och att det faktiskt i snitt läggs fler bra och godkända rör idag. Så idag brinner jag verkligen för att hålla uppe kvalitén på både oss på vår firma, men även på hela branschen i stort.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

- Idag kan min arbetsdag se ut på många olika sätt. Det kan vara allt från internutbildning, logistik, flödesmätningar, kvalitetskontroll, tillskottsvattenutredningar, redigering av deformationskontroll till kundkontakt. Och även om det händer att jag hoppar in i en filmbild då och då, så är det tyvärr inte vad jag gör på daglig basis längre. Jag har även fått äran att få sitta med i den referensgrupp som är med och arbetar fram en publikation som på sikt kommer ersätta dagens p93.

 

Vad är du mest upptagen av i ditt arbete just nu?

- Jag kan idag inte peka på en sak som tar upp mer än något annat av min tid. Men det jag verkligen brinner som mest för är kvalitetssäkringen och besiktningssidan av filmningen. Det och den väldigt spännande delen av branschen där vi jobbar med att lokalisera tillskottsvatten. 

 

Vilken är den största inspirationsfaktorn i ditt arbete?

- Vi jobbar med vatten. Om det inte inspirerar att på något sätt få vara med och arbeta med världens viktigaste livsmedel så vet jag inte vad som skulle kunna inspirera mig mer just nu. Vill man zooma in, bara lite mer, så är det otroligt inspirerande att få vara en del i att hjälpa en ledningsägare att få köpa eller äga en hel produkt. Ett rör som faktiskt skall hålla under hela min livstid om det är lagt idag. Ett helt rör som inte ska behövas läggas om eller underhållspolas i närtid och på så sätt bekosta skattebetalare pengar eller avloppsstopp för att någon i kedjan inte gjort sitt jobb rätt. Ett rör som är tätt, som inte läcker ut avloppsvatten i naturen, eller läcker in vatten och då hjälper till att skapa översvämningar till fastigheter, breddningar till vattendrag, som slår ut reningsprocesser i reningsverk eller extra energiförbrukan i form av onödiga pumpningar i pumpstationer. Och då har jag inte ens nämnt hur kul det är att få vara en liten del i när ny infrastruktur byggs upp, eller hur kul det är att få hjälpa en kund med ett problem som faktiskt gör skillnad i vardagen. Det här är en otroligt inspirerande och rolig bransch ur min synvinkel.

 

Vad tycker du är den viktigaste frågan för STVF just nu?

- Att peka på en sak, så här tidigt in i mitt engagemang i STVF vore inte rättvist mot varken mig eller någon annan. Men jag brinner som sagt för kvalité, och jag hoppas att vi verkligen kan få branschen att tillsammans fortsätta jobba på en så hög och jämn nivå som möjligt.