Nyheter

Min vardag - Jakob Kesselberg

29 september, 2021

Vid senaste mötet i svenska arbetsgruppen inom SSTT deltog Jakob Kesselberg för första gången, som representant för SPOL, intressegruppen för spolbilsoperatörer. Den gruppens uppstartsmöte skedde i november förra hösten och föreningens arbetsgrupp håller nu på att arbeta fram riktlinjer för den framtida verksamheten med fokus på operatörernas dagliga arbetsmiljö och säkerhet.

Läs mer

Ett fritt rullande läcksökningsverktyg med sensorer

9 september, 2021

SmartBall är ett fritt rullande läcksökningsverktyg vilket gör det möjligt att inspektera långa ledning sträckor med en mycket hög noggrannhet.  SmartBall är utrustad med flera olika sensorer, där dess akustiska sensor hittar även de minsta läckorna, oavsett vilket material ledningen är konstruerad i.

Läs mer

Smarta vattenmätare för en mer hållbar vattenanvändning

22 juni, 2021

Sonia Sivadasan och Emelie Ekström har i sitt examensarbete på KTH undersökt vilka hinder och möjligheter det finns för en storskalig implementering av smarta vattenmätare i Sverige. De har också listat en rad råd till organisationer som vill inleda arbetet.

Läs mer

Stockkholm: Regnigaste dagen på över 20 år

27 maj, 2021

I Stockholmstrakten uppmättes över 50 mm regn på kort tid under onsdagen. Det gör den till den regnigaste som uppmätts under 2000-talet och vittnar om följderna av klimatförändringarna som vi kan förvänta oss se mer av framöver.

Läs mer

Min vardag - Hans-Åke Mähler, Vakin

26 april, 2021

Hans-Åke Mähler har en lång erfarenhet av branschen han jobbat i sedan 1987. I dag är han arbetsledare på ledningsnät på Vakin, Vatten- och avfallskompetens i norr, som jobbar på uppdrag av Umeå, Nordmaling och Vindelns kommuner.

Läs mer

Smart realtidsövervakat VA-system i Kristianstad

14 april, 2021

Vatten- och avloppssystemet i Kristianstads kommun ska bli smart. 550 sensorer i nätet ska lokalisera och rapportera fel samt varna när det finns en översvämningsrisk. Projektet är det enda av sitt slag i Sverige och Kristianstad kan bli ledande på området.

Läs mer

Min vardag - Håkan Magnusson

22 februari, 2021

Håkan Magnusson, byggledare på LUCO med huvudkontor i Mölndal, är en av de som ingår i arbetsgruppen i bildandet av SPOL, intressegruppen för spolbilsoperatörer, inom SSTT och STVF. Efter tvåårigt gymnasium och utbildning i transportteknik började han i unga år med eget företag i åkeri och anläggningsbranschen.

Läs mer

Smarta brandposter digitaliserar VA-branschen

16 februari, 2021

9000 brandposter ska kopplas upp digitalt och varna vid läckor eller skadegörelse. Det är målet för VA SYD som gått in i ett innovationspartnerskap för att undersöka hur Internet of Things (IoT) kan användas för vatten och avlopp.

Läs mer

Remiss: Rörinspektion av avloppsledningar i mark

11 februari, 2021

Svenskt Vatten välkomnar nu alla intresserade och berörda att lämna synpunkter på förslag till ny publikation P122 som kommer ersätta trotjänaren P93.

Läs mer

Maria Allisson ny representant för STLK

10 februari, 2021

Maria Allisson från VA SYD är ny representant inom intressegruppen som driver STLK, Svensk Teknik Läckage Kontroll. Hon har arbetat drygt fyra år på VA SYD.

Läs mer