Nyheter

Smart realtidsövervakat VA-system i Kristianstad

14 april, 2021

Vatten- och avloppssystemet i Kristianstads kommun ska bli smart. 550 sensorer i nätet ska lokalisera och rapportera fel samt varna när det finns en översvämningsrisk. Projektet är det enda av sitt slag i Sverige och Kristianstad kan bli ledande på området.

Läs mer

Min vardag - Håkan Magnusson

22 februari, 2021

Håkan Magnusson, byggledare på LUCO med huvudkontor i Mölndal, är en av de som ingår i arbetsgruppen i bildandet av SPOL, intressegruppen för spolbilsoperatörer, inom SSTT och STVF. Efter tvåårigt gymnasium och utbildning i transportteknik började han i unga år med eget företag i åkeri och anläggningsbranschen.

Läs mer

Smarta brandposter digitaliserar VA-branschen

16 februari, 2021

9000 brandposter ska kopplas upp digitalt och varna vid läckor eller skadegörelse. Det är målet för VA SYD som gått in i ett innovationspartnerskap för att undersöka hur Internet of Things (IoT) kan användas för vatten och avlopp.

Läs mer

Remiss: Rörinspektion av avloppsledningar i mark

11 februari, 2021

Svenskt Vatten välkomnar nu alla intresserade och berörda att lämna synpunkter på förslag till ny publikation P122 som kommer ersätta trotjänaren P93.

Läs mer

Maria Allisson ny representant för STLK

10 februari, 2021

Maria Allisson från VA SYD är ny representant inom intressegruppen som driver STLK, Svensk Teknik Läckage Kontroll. Hon har arbetat drygt fyra år på VA SYD.

Läs mer

Korrosionsskydd på ledningsnätet förlänger livslängden

5 februari, 2021

Norrvatten har tillsammans med JA korrosionskonsult arbetat i ett projekt där man satt ut katodiskt korrosionsskydd på ledningsnätet för att förlänga livstiden på ledningarna. Korrosionsskydd av stålledningar är också temat för ett seminariet som 4S arrangerar tillsammans med Korrosionsgruppen den 23 februari.

Läs mer

Stopp i avlopp gav larm om gaslukt

21 januari, 2021

På onsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten från allmänheten om gaslukt från Rinkeby i Stockholm till Veddesta i Järfälla kommun. Det visade sig senare vara ett stopp i avloppet som gjorde att en gasliknande lukt steg upp i fastigheter.

Läs mer

Jan Zetterström tar över efter Mats Holme

12 januari, 2021

Jan Zetterström tar över som branschföreningsansvarig för SSTT:s kansli i Stockholm efter Mats Holme i och med årsskiftet.

Läs mer

Tjänst hjälper VA-bolag hitta källorna av tillskottsvatten

7 januari, 2021

Företaget Flow Below har på kort tid fått kunder bland både stora och små kommuner spridda över hela landet. Företaget har utvecklat en tjänst för att hjälpa VA-bolag, som har problem med tillskottsvatten.

Läs mer

Smarta vattenmätare ger effekter på hela VA-systemet

1 december, 2020

Med start under 2020 och fram till 2030 kommer alla vattenmätare i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö att bytas ut mot digitala, "smarta" mätare. Införandet av smarta mätare kommer effektivisera och förbättra  hela vatten- och avloppssystemet. Vatten är vårt viktigaste livsmedel och de nya mätarna bidrar blanda annat till att läckage märks i ett tidigt skede samt att avläsning av mätare inte längre behöver göras manuellt. 

Läs mer